ARTIKELEN

Je geheugen verbeteren

Voor het verbeteren van ons geheugen moeten wij:

 1.  Zonden vermijden. De slechte gevolgen van zonde is dat de individueel een slechter geheugen zal krijgen; het onvermogen om kennis te onthouden. De duisternis van de zonde kan niet samengaan met het licht van de kennis. De volgende woorden werden toegeschreven aan al-Shaafa’i, (moge Allah hem genadig zijn):”Ik klaagde bij mijn Shaykh over mijn slecht geheugen, en hij leerde me dat ik uit de buurt van de zonde moet blijven. Hij zei dat de kennis van Allah het licht is, en het licht van Allah wordt niet gegeven aan de zondaar.
 2. Eet niet teveel, want veel eten maakt ons slaaperig en lui, en het verflauwt onze zintuigen, naast het risico van lichamelijke ziekten. Het merendeel van de ziektes die wij kennen zijn een gevolg van eten drinken. Ook teveel zuur voedsel is een oorzaak van luiheid en slecht geheugen.
 3. Sommige van de geleerden hebben gezegd dat bepaalde voedingsmiddelen het geheugen vergroten, zoals het drinken van honing en het eten van rozijnen, en noten zoals amandelen.
  Imam al-Zuhri zei: “Je moet honing eten, omdat het goed is voor het geheugen.” Hij zei ook: “Degene die Hadith wilt onthouden moet rozijnen eten.al-Khateeb 2/394 
 4. Hijamah is ook een optie die ons kan helpen met het verminderen van vergeetachtigheid. Zoals bekend uit de ervaring van Ibn al-Qayyim (te vinden in Al-Tibb al-Nabawi).
 5. Ons vaak herinneren aan Allah (de Edelmoedige) helpt ons geheugen ook te versterken. Onder andere door het reciteren van Dhikr, Tasbeeh (het zeggen van Subhan Allaah), Tahmeed (Al-hamdu Lillaah), Tahleel (Laa ilaaha ill-Allah) en Takbeer (Allahu Akbar), etc. Allah (de Waarheid) zegt:

  En zeg niet over iets: “Ik zal het morgen doen,” Zonder (er bij te zeggen): “Indien het Allah behaagt.” En wanneer gij het vergeet, gedenk dan uw Heer en zeg: “Ik hoop, dat mijn Heer mij nog dichter dan thans naar de rechte weg zal leiden.” KoranAl-Kahf (De Spelonk) regel 23 en 24.

 6. Reciteer: ربى زدنى علما = Rabbi Zidni Ilma, vertaling; “O mijn Heer, vermeerder mijn kennis”. Het kan zovaak mogelijk worden gezegd. Of het reciteren van de volgende Dua, 20x na het ochtendgebed: ‘Rab-bish-rahlee Sadree wa-Yassirlee Amree Wa-hlul U’qdatam Mil-lisaanee Yafqahu Qaulee’. Musa (Moses small-SAW) zei:

  “Mijn Heer, verruim mijn borst,” “En maak mij mijn taak lichter,” “En ontdoe de knoop in mijn tong,” “Opdat zij (de mensen) mijn woorden mogen verstaan,” KoranTaa Haa regels 25,26,27 en 28.

En alleen Allah (de Wijze) weet het beste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s