ARTIKELEN

Huwelijk en Geld

Een financiële discussie is noodzakelijk voordat een echtpaar met elkaar gaat trouwen. Onderzoek liet zien dat één van de belangrijkste oorzaken van scheidingen is vanwege het beheer van geld; slechte uitgaven, en schulden. Het paar moet het eens zijn met elkaar over waar hun geld aan word besteed. De romantiek komt later! Wees bewust over de financiële besluiten die genomen worden in de relatie.

De Profeet Muhammad (small-SAW) zei tegen de jeugd om te trouwen als ze er toe in staat zijn, het huwelijk beschermt de kuisheid van een persoon. Echter, de Profeet (small-SAW) heeft niet gezegd dat mensen rijk moeten zijn om te kunnen trouwen. Rijk zijn heeft niets te maken met het huwelijk. Een gezin zou in staat moeten zijn om zichzelf financieel staande te houden, voor wat hun minimaal nodig hebben, althans in de beginfase, en met de hulp van Allah (de Meest Machtige), kan het financieel groeien in de toekomst.

De Profeet (small-SAW) zei ook:

“Een vrouw mag getrouwd worden om vier redenen: haar rijkdom, haar afkomst, haar schoonheid en haar religie, dus trouw met degene die het beste is in de religie en karakter, en je zult voorspoed hebben.” Hadith – Bukhari en Muslim

Schoonheid blijft niet voor altijd. Rijkdom zal komen en gaan. Maar de religie en het karakter van een persoon zal voortduren tot het einde. Islam leert ons dat het rijk in het hart belangrijker is dan rijk in de broekzak.

Onze harten moeten tevreden zijn met wat Allah geeft aan ons, en voortdurend moeten wij Hem bedanken voor de ontelbare zegeningen die Hij ons heeft geschonken. Een Moslim paar moet zich niet bezig houden met wat andere mensen hebben in rijkdom. Het is slechts een afleiding van het verbeteren van de relatie met God en met elkaar. Maak Dua (smeekbede) dat Allah anderen zegent met wat ze hebben, en wees tevreden met wat jullie hebben als een echtpaar. Geen twijfel dat Moslims mooie kleren zouden moeten dragen en hard werken voor een comfortabele levensstijl, maar we moeten ook binnen onze mogelijkheden leven zonder verlangen naar wat anderen hebben.

Allah (de Gids naar het Juiste Pad) zegt in de Koran:

51_22

“En in de hemel is uw onderhoud en hetgeen u is beloofd.” KoranAz-Zaari’jaat (De Winden die verspreiden) regel 22.

Alles is voorgeschreven! Onze voorzieningen, voedsel, rijkdom enz. zijn al vooraf bepaald door Allah. We moeten het volste vertrouwen hebben dat Allah (de Meest Verhevene) ons geeft wat in ons beste voordeel zal zijn. Niemand zal een cent meer of minder krijgen dan dat wat Allah heeft voorgeschreven voor hen. Ons rijkdom behoort niet tot ons, het behoort aan Allah. Uit de onmetelijke vrijgevigheid van Allah, Allah heeft beloofd dat Hij diegenen zal belonen die rechtvaardig hun geld besteden. Iedereen is verantwoordelijk voor de rijkdom die ze hebben, de manier waarop het werd verdiend, en hoe het werd besteed. Elk paar moet tevreden zijn met de financiële situatie waarin zij zich in bevinden. Als team moeten man en vrouw, niet alleen hun tijd en rijkdom investeren voor dit leven, maar ook investeren in hun Hiernamaals.

Helaas zijn er sommige meningsverschillen tussen man en vrouw, of zelfs hun twee families, meer gebaseerd op culturele basis dan Islamitische basis, betreft de uitgaven voor een bruiloft. Het is niet ongewoon voor de familie van de bruid om van de man een zeer hoge uitgaven te eisen voor het huwelijk, of het nu sieraden zijn of geld. Echter, de bruidsschat is niet een prijs die de Islam legt op een vrouw als ze trouwt. Onze Moslim zusters hebben geen prijskaartje aan hen wanneer ze trouwen. De bruidsschat is een geschenk van de man aan de vrouw, en er is geen vast bedrag dat de man moet geven. De bruidsschat is wat de mens zich kan veroorloven om uit te geven. De enige vereiste is dat beide families akkoord zijn over de aangeboden uitgaven voor het huwelijk. De waarde van een Moslim vrouw is ingesteld door haar geloof en karakter, en niet door de hoeveelheid bruidsschat.

Het is begrijpelijk, en aangemoedigd in de Islam, om een bruiloft te hebben dat onvergetelijk is, decoratief en vol van de viering, geluk en gelach. En het is ook een Islamitisch principe om matig te besteden, niet te gierig of overdreven. Echter, er worden jaarlijks duizenden euro’s besteed aan bruiloften in de Moslimgemeenschap. Allah beschrijft de kenmerken van de rechtvaardige aanbidders, in de Koran:

25_67

“En zij, die, als zij iets besteden, noch spilzuchtig noch vrekkig zijn, maar evenwichtig blijven tussen beide in.” Koran – Al-Forqaan (Het Criterion) regel 67.

Met dat in gedachten, zowel gierigheid en verkwisting zijn niet welkom in de Islam, en dit vers moet in gedachten worden gehouden bij het plannen van een bruiloft. Sommige koppels vragen daadwerkelijk een lening aan voor hun huwelijksceremonie, en beginnen hun relatie met een schuld, in plaats van het investeren van dat geld in hun toekomstplannen. Vele paren lijden als gevolg aan financiële problemen, die ze ervaren wegens hun onverstandige beslissingen over de uitgaven en uiteindelijk met een enorme schuld rondlopen. Sommige hebben schulden uit verlangen naar meer, dat uiteindelijk hun leven en hun omgeving zou kunnen beschadigen. Schuld moet worden vermeden, niet alleen vanwege het Islamitisch verbod op riba (rente), maar ook zodat het koppel o.a kan werken en focussen op het gezin dat in de toekomst inshaAllah (met God zijn wil) komen zal.

Op sommige momenten maken onze lieve families zich teveel zorgen over ‘Wat anderen zullen zeggen over hun’ tijdens het plannen van de bruiloft. En tijdens die momenten wordt het echtpaar onder druk gezet. Het is van belang om te vermelden en te herinneren aan het feit dat ons doel in het leven is, om Allah tevreden te stellen in plaats van iemand anders. Het huwelijk is een middel, een mogelijkheid om Allah tevreden te stellen en te voldoen aan de Sunnah (levensstijl van de Profeet).

Zonder twijfel moet een echtpaar genieten van hun leven, elkaar koesteren in gezelschap en het hebben van onvergetelijke tijden die zij doorbrengen met elkaar. Een koppel moet ook evenwicht kunnen vinden over hun toekomstige inspanningen, zoals het huis dat ze willen kopen, de kinderen die zij willen hebben, het goede doel die zij willen steunen en ga zo maar door. Met financiële verantwoordelijkheden, is er discipline nodig. Financiële professionals zijn het er allemaal over eens dat, elke maand een beetje geld opsparen de beste optie is om te investeren in de toekomst.

Ten slotte moet een succesvolle relatie Taqwa (Godsbewustzijn) hebben. Allah zegt het volgende over degenen die Taqwa hebben:

65-3

“En Hij zal hem onderhouden vanwaar gij het niet verwacht. En voor hem, die zijn vertrouwen in Allah stelt, is Allah toereikend. Voorwaar, Allah volbrengt Zijn voornemen, Hij heeft voor alles een maatstaf bepaald.” Koran – At-Talaaq (De Scheiding) regel 3.

Allah zal degenen voorzien die streven om zich elke dag te verbeteren, een goed karakter hebben, aalmoezen geven, hun echtgenoot behandelen met respect en eer, geduldig zijn in tijden van tegenspoed, en vertrouwen hebben in Hem in al hun zaken. Voorzieningen kunnen komen in vele verschillende vormen, niet alleen in de vorm van geld. Bijvoorbeeld, een goede gezondheid. En de Profeet Muhammad (small-SAW) zei:

“De beste voorziening in deze wereld is een rechtvaardige echtgenoot.” – Hadith

Een rechtvaardige echtgenoot is de beste voorziening van Allah, en dus zou een echtpaar Allah moeten herinneren tijdens hun acties en beslissingen.

Broeders zouden een vrouw moeten zoeken die het volgende ultieme doel hebben in hun leven: Jannah (Paradijs), en niet een Louis Vuitton winkel in het winkelcentrum. De zusters zouden een man moeten zoeken die het doel heeft om Allah te behagen in alles wat hij doet, en niet alleen het behagen van de baas op het werk voor een promotie of bonus.

Allah is Al-Hay (de Eeuwiglevende). Elke relatie die gehecht is aan Allah zal nooit sterven, omdat Allah nooit zal sterven. Een relatie die voorspoed zal hebben in deze wereld, zal verder gaan in het Hiernamaals, in het Paradijs.

We vragen Allah (de Berouwaanvaardende) om de huwelijken te zegenen in de moslimgemeenschap en ons te verzamelen met onze families en echtgenoten in het Paradijs, waar het echte rijkdom is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s