ARTIKELEN

Riya: Uitleg, zelfdiagnose en behandeling

Uitleg: Wat is riya’ precies?

De volgende ziekte is Riya’, oftewel uiterlijk vertoon. De meest zondige vorm hiervan is wanneer men daden van aanbidding uitvoert om een plekje in de harten van anderen te krijgen. De profeet ﷺ bestempelde dit soort gedrag als ‘kleine shirk.’ Hij zei ook:

“Ik vrees niet dat jullie de zon, de sterren en de maan zullen aanbidden. Maar ik vrees dat dat jullie een ander dan Allah zullen aanbidden vanwege uiterlijk vertoon (riya’).”

Hij zei verder:

“Wat ik het meest voor mijn gemeenschap vrees, is het doen van dingen anders dan omwille van Allah.”

Zelfdiagnose: Maak ik mij hier schuldig aan?
Imam Mawlud benoemt drie tekenen van riya’. De eerste twee zijn luiheid en een gebrek aan daden omwille van Allah wanneer men alleen is en buiten het zicht is van anderen. Wanneer een persoon alleen is, wordt een persoon lui en kan hij daden van aanbidding niet meer uitvoeren zoals het thuis reciteren van de Qur’an; maar niet in de moskee waar hij in het bijzijn van anderen ineens wel de drive krijgt om te reciteren. (Dit suggereert overigens niet dat men de inspiratie niet dient te beantwoorden wanneer hij in het gezelschap is van mensen die goede daden verrichten.)

Een ander teken van riya’ is het vermeerderen van de daden wanneer deze geprijsd worden en deze verminderd wanneer je niet meer hierom geprijsd wordt. In de Islamitische Shari’ah wordt het aansporen niet afgekeurd. Wanneer de profeet ﷺ iemand zag die wat goeds deed, dan zei hij: “Jij hebt goed gedaan.” Hij zei ook: “wanneer een gelovige hoort dat iemand hem prijst, stijgt zijn imaan.” Dus niet zijn trots. Op deze manier wordt hij aangespoord om meer te doen omwille van Allah en niet omwille van het geprijsd willen worden. Geleerden maken het onderscheid tussen deze vorm van prijzen en het uitdelen van niet gemeende vleierij. Men wordt aangespoord om te zeggen dat iemand een goed iets heeft gedaan. Dit is vooral goed voor jongeren.

Hoe ontstaat riya’?
De bron waardoor riya’ ontstaat, zijn begeerten. Iets verlangen van een bron, anders dan Allah. Het Arabische bronwoord hiervoor is ‘alwiya. (Een afgeleide dat ook refereert naar degene die de vlag draagt en de weg leidt of een daad start.)

Behandeling
De imam zegt dat het medicijn voor riya’ ligt in het opzoeken van en het actief reinigen van het hart van de volgende zaken:

– Liefde om geprijsd te worden;
– angst om afgekeurd te worden;
– verlangen naar wereldlijk profijt van mensen
– en het vrezen van kwaad door mensen.

Dit kan behaald worden door je overtuiging (al-yaqin) te voeden in dat alleen Allah iemand kan begunstigen of schade kan toebrengen. Dit ligt allemaal aan de basis van de Islamitische Geloofsleer(‘Aqidah).

De profeet ﷺ zei:

“Wees je bewust van Allah, en Allah zal je beschermen. Wees je bewust van Allah, en je zult Hem voor je vinden. Wanneer je vraagt, vraag dan Allah. Wanneer je hulp zoekt, zoek dan hulp van Allah. Weet dat wanneer de gehele wereld zich zou verenigen om jou met iets te begunstigen, zij jou alleen met iets kunnen begunstigen dat Allah al voor jou had voorgeschreven. En wanneer de gehele wereld zou samenspannen om jou kwaad te doen, zij jou alleen kwaad kunnen doen met iets dat Allah al voor jou had voorgeschreven. De pennen zijn opgeheven en de inkt is gedroogd.”
[Muslim]

Daden verbergen
De praktische behandeling voor deze ziekte, is het met opzet verbergen van je daden voor de ogen van de mensen. Op deze manier zijn je intenties beschermd van ijdelheid. Dit betekent overigens niet dat je nooit daden moet uitvoeren in het bijzijn van mensen, maar om ze ook te doen wanneer anderen niet kijken. Het geven van geld voor liefdadigheid wordt dan bijvoorbeeld in het geheim gegeven. Wanneer je anderen wil aansporen en wil motiveren om ook te geven, is het geven in het openbaar geen probleem.

“Zij die spenderen in de nacht en overdag, in het geheim en openlijk”
[Qur’an, 2:274].

Iedere persoon is de schaapsherder van zijn/haar eigen hart.

Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s