ARTIKELEN

Onderscheid maken tussen degene die zondigt door onwetendheid en diegene die zondigt ondanks zijn kennis

Eén van de verhalen die dat duidelijk illustreren is wat gebeurde met Moe’awiyah ibn al-Hakam al-Salami toen hij vanuit de woestijn naar Medina kwam. Hij wist niet dat het verboden is te spreken tijdens de Salat (gebed). Hij zei:

“Terwijl ik bad achter de Boodschapper van Allah ﷺ niesde een man, dus ik zei: ‘Yarhamuk Allah (moge Allah genade met je hebben).’ De mensen keken mij boos aan, dus ik zei: ‘Moge mijn moeder mij verliezen! Wat is er mis met jullie dat jullie zo naar mij kijken?’ Ze begonnen met hun handen op hun dijen te slaan, dus toen ik begreep dat ze mij tot stilte maanden, hield ik mijn mond (m.a.w. ik had bijna wat tegen hen teruggezegd, maar ik hield mijzelf in bedwang en hield mijn mond). Toen de Boodschapper van Allah ﷺ klaar was met zijn gebed moge mijn vader en moeder geofferd worden voor hem, ik heb geen betere leraar gezien voor hem of na hem, berispte hij mij niet en beschaamde mij niet. Hij zei alleen: ‘Dit gebed moet niets van het menselijk gesprek in zich hebben; het is alleen voor tasbih en takbir en het reciteren van de Koran.” Hadith – Sahih Moeslim, Abdoel-Baqi-editie 537

De onwetende persoon moet onderwezen worden; degene die twijfelt heeft het nodig dat dingen worden uitgelegd; de nalatige moet worden herinnerd; en degene die willens en wetens zondigt, moet worden gewaarschuwd. Het is niet correct om iemand die de regels kent en iemand die er onwetend over is hardvochtig behandelen, zal hem alleen maar van de wijs brengen en hij zal weigeren jouw advies op te volgen, in tegenstelling tot wanneer je hem met wijsheid en vriendelijkheid onderwijst, omdat iemand die onwetend is simpelweg niet weet dat hij een fout maakt. Het is alsof hij tegen degene die hem berispt zegt: “Waarom heb je mij niet onderwezen voordat je mij aanvalt?”

Degene die een fout maakt zonder het zich te realiseren, denkt wellicht dat hij het goed doet. Dus hier moeten we rekening mee houden en hem tactvol behandelen.

Imam Ahmad overleverde in Al-Moesnad van Al-Moeghira ibn Sjoe’bah: “De Boodschapper van Allah ﷺ had wat gegeten en stond op voor het gebed. Daarvoor had hij al woedoe gedaan, maar ik bracht hem wat water om woedoe te doen. Maar hij wees me af en zei: ‘Ga weg!’ Ik voelde me van streek, bij Allah. Hij deed zijn gebed en ik deed mijn beklag bij ‘Oemar over wat gebeurd was. Hij zei: ‘O Profeet van Allah ﷺ, Al-Moeghira voelt zich gekwetst door uw afwijzing en hij is bang dat u misschien boos op hem bent om één of andere reden.’ De Profeet ﷺ zei:

‘Ik zie niets dan goed in hem, maar hij bracht me water om woedoe te doen nadat ik had gegeten. En als ik toen woedoe had gedaan, zouden de mensen mij hebben gevolgd (d.w.z zij zouden hebben gedacht dat zij woedoe moesten doen iedere keer nadat zij hadden gegeten). [Al-Moesnad, 4/253]

We zouden hier moeten aantekenen dat wanneer de Profeet ﷺ de fouten van deze grote sahabah aanwees, dit geen negatief effect op hen had of ze van de wijs bracht. Het had eerder een positief effect op hen en doordat ze op die manier door de Profeet ﷺ werden gecorrigeerd, zouden zij verontrust en bezorgd blijven. Zij zouden op hun gedrag letten en ongerust blijven totdat ze er zeker van waren dat de Boodschapper van Allah ﷺ tevreden met hen was.

We mogen ook opmerken dat toen de Profeet ﷺ Al-Moeghira’s fout opmerkte, hij niet boos op Al-Moeghira zelf was. Hij deed het uit mededogen met de mensen en om dingen duidelijk aan het uit te leggen, zodat zij zichzelf  geen dingen zouden opleggen die niet verplicht zijn en die hun veel moeite zouden kosten.

Door: Muhammad Salih Al Munajjid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s